Kansalaisaloite yhdistysten rinnakkaisnimistä

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan yhdistyslain toisen luvun yhdeksänteen pykälään muutosta, jotta yhdistyksillä olisi oikeus halutessaan käyttää rinnakkaistoiminimeä samalla tavalla kuten yrityksillä.

Aloitteessa asiaa perustellaan mm seuraavasti (lyhennettynä, alkuperäinen teksti linkissä):

Yritys voi käyttää ulkomaankielistä rinnakkaisnimeä. Yhdistyksen on kirjoitettava koko nimi, jolloin kaksikielisten yhdistysten nimistä tulee hyvin pitkiä. Lisäksi toinen yhdistys voi laillisesti rekisteröidä itselleen nimen ulkomaankielisen version eikä alkuperäinen yhdistys ei voi enää käyttää ulkomaankielistä nimeä.

Yrityksillä ja yhteisöillä on molemmilla Y-tunnus, joten molemmilla tulisi olla samanlainen oikeus käyttää rinnakkaistoiminimeä, jotta yhdistyksillä olisi selkeän ja lyhyen suomenkielinen nimi ja rinnakkaisnimi toisella kielellä.

Esimerkki:

– Yhdistyksen on kirjoitettava aina koko nimi ”Esimerkkiyhdistys / Example Association ry

– Yritys voi kirjoittaa kumman vain nimen erikseen, ”Esimerkkiyritys oy” tai ”Example Corporation Ltd

Valitettavaa, että näin selvältä vaikuttavaa asiaa on hoidettava kansalaisaloitteen kautta. Yhdistysten rinnakkaisnimeä voidaan valvoa rekisteröimisen ja sääntömuutosten yhteydessä, koska aloitteen mukainen yhdistyksen on rinnakkaisnimi sisällytettävä sääntöihin.

Jos kannatat aloitetta, käy allekirjoittamassa se Kansalaisaloitepalvelussa.

asialista.net

PS. Yhdistyksia koskevassa säännöstössä on muitakin kohtia, joita voisi hieman säätää. Näistä on asialista.net -sisällöntuottajilla valmistella tekstejä.

Vastaa