Internet-sivut

Jokaisen rekisteröidyn yhdistyksen tietoja löytyy internetistä. Yhdistysrekisteri on julkinen ja perustiedot on ilmaiseksi kenen tahansa katsottavissa. Yhdistykselle on yleensä tarpeen kertoa itsestänsä enemmän, jolloin tulee tarve tehdä oma internet-sivu tai sivusto.

Oman sivuston julkaisemiseen on lukemattomia erilaisia mahdollisuuksia. Ilmaisia on saatavissa ja yläraja lienee tuhansissa tai kymmenissä tuhansissa euroissa.

Ilmaisiin palveluihin sisältyy riskejä. Yllättäen yhdistys voi olla tilanteessa, että sivutila tai liikennemäärä on tullut täyteen ja sivut lakkaavat toimimasta. Jos sivuilla ei säännöllisesti käydä, ne voivat vain kadota. Tai koko palvelu voi yllättäen kadota. Ilmaisten palvelujen myötä alkaa tulvia mainospostia, jota on myös sivuilla ja sen kautta lähetettävissä viesteissä. Kannattaa siis lukea myös pienellä kirjoitetut käyttöehdot. Ilmainen sivusto tulee kysymykseen lähinnä lyhytaikaista ja pienimuotoista tarvetta varten.

Palveluna, avaimet käteen ostettuna sivusto on laadukas, jos löytyy osaava tekijä. Ratkaisu voi olla hybridi, osaa sisällöstä ylläpitää yhdistys itse ja osaa, lähinnä sivuston moottoria, ylläpitää palvelun toimittaja. Näin voit saada sivuston jollaista ei ole kenelläkään muulla. Tosin ongelmatkin ovat helposti sellaisia, että muilla ei ole niistä kokemusta. Kannattaa varmistaa, ettei ole liikaa sidoksissa sivuston toimittajaan. Sivuston koodi ja sisältö täytyy olla oma ja siirrettävissä toiseen palveluun.

Harkinnan arvoinen vaihtoehto on ostaa yhdistykselle sivutila webhotellista (webhost), jonne voi rakentaa ja ylläpitää sivuston itse. Nykyaikaisilla työkaluilla (WordPress, Drupal, Joomla tai palvelun tarjoama muu järjestelmä) se ei oikeastaan ole edes vaikeata.

Tämä sivusto ylläpidetään suomalaisessa webhotellissa, jonka vahvuuksia on edullinen hinta, erittäin hyvä ja nopea palvelu, kotimaisuus, hyvät työkalut, riittävä sivutila ja liikennemäärä sekä paljon sähköpostilaatikoita. Suosittelemme tuota palvelua usean sivuston kokemusten perusteella.

Nettisivun yhteydessä kannattaa ratkaista myös yhdistyksen sähköpostiasiat. Ilmaisiin palveluihin sitä ei yleensä kuulu, mutta webhotelleihin kyllä. Näin yhdistys saa oman nimen mukaisen sähköpostiosoitteen ja tarvittaessa vaikka kaikille jäsenille oman sähköpostilaatikon.