Kohde- ja yleisavustus

Kohdeavustus

Kohdeavustus tarkoitetaan tietyn, ennalta määrätyn hankkeen tai toiminnan rahoittamiseen. Kohdeavustus on siten sidottu määrättyyn tarkoitukseen, joten sitä ei voi käyttää muihin menoihin. Usein myöntäjä edellyttää pidettäväksi kirjaa ja raportoimaan, mihin avustus on käytetty.

Talousarviossa ja tuloslaskelmassa kohdeavustus merkitään osaksi sen käyttötarkoituksen mukaisia tulo- ja menoeriä ja tapahtumia seurataan hankekohtaisesti. Tämä erittely varmistaa, että tilinpäätös antaa oikean kuvan hankkeen taloudellisesta tilanteesta ja auttaa eri osapuolia näkemään hankkeen taloudellista tilaa.

Tyypillisiä kohdeavustusten kohteita voivat olla yhdistyksen isommat hankinnat tai tilaisuudet. Näiden kohteiden rahoitus kannattaa kirjanpidossa merkitä tehdyksi ensisijaisesti kohdeavustuksista ja mahdollinen jäämä yhdistyksen omasta pääomasta.

Jos kohdeavustusta ei tilikautena käytetä kokonaan, vaan kohde siirtyy kokonaan tai osittain seuraavalle tilikaudelle, täytyy avustuksen myöntämisen ehdosta varmistaa, onko seuraavalle tilikaudelle siirtäminen mahdollista. Jos avustusta ei voida käyttää kokonaan kyseiseen tarkoitukseen, on viipymättä otettava yhteyttä avustuksen myöntäjään. Avustus voi kattaa myös ylläpitokuluja tai olla muuten siirrettävissä.

Mikäli avustusta käytetään ilman lupaa sen ehtojen vastaisesti, yhdistys tai lähinnä sen hallitus, voi syyllistyä avustuksen väärinkäyttöön, sopimusrikkomukseen tai jopa petokseen.

Yleisavustus

Yleisavustus myönnetään yhdistyksen yleiseen toimintaan eikä ole sidottu mihinkään erityiseen hankkeeseen tai projektiin. Se voi kattaa yhdistyksen päivittäistä toimintaa, kuten tilavuokria, palkkoja, hallintokuluja ja muuta yleistä toimintaa. Käytännössä avustus on verrattavissa muuhun yhdistyksen yleiseen varainhankintaan ja yhdistys voi itse päättää, mihin se käyttää yleisavustusta, kunhan käyttö on yhdistyksen toiminnan kannalta perusteltua. Myös yleisavustuksesta voi joutua raportoimaan.

Talousarviossa ja tuloslaskelmassa yleisavustus merkitään omana kohtanaan, koska se tukee yhdistyksen yleistä toimintaa ja ei ole sidottu mihinkään erityiseen projektiin. Merkitsemällä yleisavustus erikseen tuloslaskelmaan, yhdistys osoittaa, kuinka suuri osa sen tuloista tulee yleisavustuksista.

Jos yhdistys tekee voitollisen tuloksen, ei yleisavustusta saa kuitenkaan käyttää harkitsemattomasti. Yleisavustuksia ei ole tarkoitettu varojen kerryttämiseen, joten merkittävä ylijäämä voi johtaa siihen, että avustuksen myöntäjät arvioivat yhdistyksen taloudellista tilannetta ja voivat ottaa sen huomioon tulevissa avustuspäätöksissä tai jopa peria avustusta takaisin. Yhdistyksen tulisi varmistaa, että sen taloussuunnitelma ja budjetointi tukevat avustuksen tarkoituksenmukaista käyttöä. Voiton sijaan avustuksen tulisi kohdistua yhdistyksen toiminnan kehittämiseen ja toiminnan kuluihin. Tietenkin yhdistyksellä voi olla pitemmän aikavälin suunnitelmassa isompi hanke, johon on kerrytettävä varoja useamman vuoden ajan. Tähän on hyvä varautua rahastoimalla varoja.