Tekijänoikeudet

Yhdistyksen on hyvä tuntea ihan perusasiat tekijänoikeuksista. Tavallista on, että niitä rikotaan, mutta rikkomus on pieni ja hyväntahtoinen, eikä se johda erityisiin seurauksiin, vaikka oikeuksien haltija asiasta saisi tietääkin. Usein oikeuksien haltija ymmärtää vähävaraisen yhdistyksen yleishyödyllisen luonteen ja ottaa rikkomuksen markkinoinnin kannalta, kunhan oikeuksien haltija on mainittu.

Yhdistyksen on kuitenkin ymmärrettävä, että tekijänoikeuksien haltijankin on saatava elantonsa ja vastine tuottamistaan asioista. Tahallinen oikeuksien rikkominen on siten aina moraalisesti tuomittavaa.

Tekijänoikeus syntyy aina henkilölle (ei organisaatiolle), joka voi kuitenkin luovuttaa sen erilaisin rajoituksin tai rajoituksetta esimerkiksi yhdistykselle. Tekijänoikeudet jaetaan taloudellisiin ja moraalisiin oikeuksiin. Valokuvia, kokoelmia, luetteloita, kirjoja, näytelmiä, tietokoneohjelmia ja muita teosryhmiä koskevat vähän erilaiset tekijänoikeudet. Tekijänoikeuksia Suomessa valvovat APFI, Filmex, Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto. Tekijänoikeutta suojataan eri teosryhmissä alkaen 15 vuotta teoksen valmistumisesta aina 70 vuotta tekijän kuolinvuodesta asti.

Sitaattioikeuden nojalla teoksista voi lainata vapaasti osia, jos on asialliset ja perusteltavat syyt. Tekijänoikeuslain 22 § mukaan ’Julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa’.

Tekijänoikeuslainsäädäntö sallii kopioinnin yksityiseen käyttöön, joka tarkoittaa aivan lähipiiriä, omaa perhettä ja lähimpiä ystäviä. Näistä kopioista ei voi edelleen jatkaa kopiointia. Yhdistystoiminta yleensä ylittää yksityisen käytön määritelmän.

Tällä sivustolla olevat kuvat on lainattu sivustolta Unsplash.