Hankinnat

Pääasiallisesti yhdistysten hankinnat ovat pieniä ja tapahtuvat talousarvion rajoissa. Pienet hankinnat ovat selkeitä, sillä ne merkitään suoraan kuluiksi. Näitä hankintoja varten on talousarviossa varattu jokin määräraha erittelemättä tarkasti, mitä rahalla tullaan hankkimaan. Hankintahetkellä pankkitililtä poistuu rahaa ja tilikauden tulos pienenee, kun menotilille kertyy tapahtumia. Tällaisia hankintoja ovat esimerkiksi internet-palvelun vuosimaksu, toimistotarvikkeet yms.

Jos hankinta on käytössä kuluva, mutta kestää useamman vuoden, on hankinta hyvä kirjata myös omaisuusluetteloon. Tällainen voisi olla esimerkiksi kahvinkeitin. Yhdistyksen on hyvä määritellänpoistosuunnitelma eli miten tällainen hankinta käsitellään tuloksen näkökulmasta kirjanpidossa. Kahvinkeitin voidaan poistaa useamman vuoden aikana, jotta tulosta ei rasiteta vain hankintavuonna. Silloin kahvinkeitin merkitään omaisuudeksi taseeseen, josta se poistuu poistojen myötä.

Isommista hankinnoista pitää tehdä erillinen päätös. Jos yhdistys hankkii toimipaikan, on se kiinteää ja pysyvää omaisuutta, jonka hankinnasta voi olla yhdistyksen säännöissä määräyksiä. Hankinta kannattaa yleensä päättää yhdistyksen kokouksessa ja samalla valtuuttaa hallitus hoitamaan yksityiskohdat.

Hankinnoista kerrotaan tarkemmin alasivuilla ja blogiteksteissä.

Investoinnit