Yhdistykset kokoustavat jatkossakin paljon etänä. Se tarkoittaa myös rahan ja ajan säästöä, mutta mitä voi tehdä, jos kotona ei ole yhteydet viimeistä huutoa.
Supernopea laajakaista ei yllä kaikkialle, vaikka vaikutusalue laajenee vauhdilla. Lähes kaikki ovat jo 4G-verkon tavoitettavissa. 4G tarjoaa teoriassa ja yleensä myös käytännössä varsin riittävät yhteydet useimpiin käyttötarpeisiin. Pelkkä yhteys ei riitä, vaan tarvitaan myös ajantasaiset laitteet ja ohjelmistot.
Jotta verkosta saisi parhaan vastineen rahalle, kannattaa muutamat asiat huomioida. Yksi tärkeä havainto on, että verkkoyhteyksien sijaan satunnainen ongelma voi olla ihan muualla. Lähettävässä päässä, vastaanottavassa päässä, tietokoneessa tai missä tahansa. Seuraavassa esimerkkejä asioista, jotka ovat varsin helposti toteutettavia tai tarkistettavia, jos kokoustaminen verkossa tökkii.
Kaikki tapauksia koskevia ohjeita:
Ensimmäiseksi. Lue toki tämä teksti, mutta lue myös esimerkiksi Traficomin sivuilta lisätietoja! Jos luet palveluja tuottavien yritysten sivuja, tarkista millä asialla yritys on, sillä tieto saattaa olla värittynyttä tai painottunutta yritykselle edullisten asioiden suuntaan.
Tarkista operaattorin vika ja häiriötiedotteet tai muut mahdolliset ulkoiset häiriöt, kuten lähistöllä olevat sähkökatkot. Toki se voi olla hankalaa, jos yhteys on poikki. Jos yhteys on kokonaan poikki, ei yleensä ole kysymys verkon huonosta kuuluvuudesta, vaan jostain selkeästä vikatilanteesta.
Operaattoreiden tarjontaa kannattaa seurata. Onko liittymäsi tarjousaika päättynyt ja maksat rutkasti enemmän kuin maksaisit kilpailuttamalla palvelun. Tosin tässäkin pätee, että se halvin ei varmastikaan ole paras vaihtoehto.
Sammuta Facebook ja muut some-tilit ja kaikki muut ylimääräiset ohjelmat taustalta. Nämä vievät yllättävän paljon resursseja ja pyrkivät seuraamaan kaikkea mitä koneella tapahtuu.
Jos nykyinen nettiyhteys riittää, virustorjunta ja palomuuri kannattaa kuitenkin pitää ajantasalla.
Liittymä
Internetissä on paljon luotettavia nopeusmittareita. Mittaa verkkoyhteyden nopeus ja jos se ei ole operaattorin lupaamissa rajoissa, ota yhteyttä operaattoriin ja kysy mistä tilanne johtuu. Tarvittaessa tee reklamaatio. Operaattorikin edellyttää, että perusasiat ovat käyttäjillä tarkistettu ja kunnossa.
Tarkista, josko alueellesi on sittenkin saatavissa parempi yhteys. Operaattoreiden tarjonta muuttuu, 5G-verkon vaikutusalue kasvaa ja uusi palveluja tulee tarjolle. Eräs vaihtoehto on hybridi-laajakaista.
Eri operaattoreilla on erilaista tarjontaa, alueella toisella operaattorilla voi olla tarjolla paremmat tai toimivammat yhteydet.
Jos yhteydet eivät kerta kaikkiaan toimi, kutsu itsesi kylään tai siirrä toimisto autoon ja siirry alueelle, jossa on paremmat yhteydet!
On ollut tapauksia, joissa ongelmien korjaantumiseksi on vaihdettu SIM-kortti tai operaattori on luonut liittymän uudelleen.
On ollut tapauksia, että operaattori on sammuttanut mastosta palveluja sähkön säästämiseksi. Esimerkiksi yöllä on tarjolla vain 3G ja jos 4G on pakotettuna, ei yhteyttä ole käytettävissä.
Kirjoita muistiin kellonaika ja lisätietoja ongelmasta ennen yhteydenottoa operaattoriin. Pelkkä yleinen valitus harvoin johtaa selkeään vastaukseen ja auttaa toimenpiteiden suuntaamisessa.
Kännykkäyhteydet
Jos jaat nettiyhteyden kännykällä, huomioi, että kännykkä kannattaa pitää latauksessa. Kännykkä voi hidastaa tai pudottaa toimintoja kokonaan pois akun varauksen vähentyessä.
Yhteyttä jakavan kännykän ei tarvitse olla tietokoneen vieressä. Aseta se vaikka ikkunalaudalle ja sellaiseen suuntaan, jossa tukiasema on.
Kännykkään ei välttämättä voi kytkeä suoraan lisäantennia. Silloin voi kokeilla induktiivista sovitinta ja lisäantennia. Kysy lisää asiantuntijaliikkeestä.
Rakenteiden vaikutus
Huomioi, että modeemin/reitittimen ja tietokoneen välillä ei ole metallirakenteita, raskaita rakenteita, peilejä tai muita huomattavia esteitä.
Tiilitalo ja ns. matalaenergiatalo voi tehokkaasti vaimentaa verkon kuuluvuutta. Silloin kannattaa kokeilla ulkoantennia (n. 100 €).
Rakennuksessa saattaa olla metallia yllättävissä paikoissa. Esimerkiksi lämpöeristeenä käytetyissä polyuretaanilevyissa ja saunan seinissä höyrysulkuna.
Monikerroksiset ikkunat tai selektiivipinnoitteet tai metallisilla kehyksillä varustetut ikkunat voivat olla seinää tehokkaampia esteitä verkon kuuluvuudelle.
Tietokone ja muut laitteet
Huomioi, että sähkölaitteet voivat häiritä toisiaan. Modeemia ei kannata laittaa radion, TV:n tai muun vastaavan laitteen viereen.
Sammuta ylimääräiset sovellukset, musiikki ja muut ohjelmat, jotka vievät koneen resursseja.
Tarkista, ettei ohjelmistoissa ole menossa päivityksiä tai muuta resursseja kuluttavaa.
Tarkista, että laitteesi ja ohjelmistosi ovat ajantasalla. Laitteet vanhenevat eivätkä välttämättä tue uusinta tekniikkaa. Laitteet vanhenevat myös teknisesti ja nykyäään jopa 3-5 vuotta vanha laite alkaa olla vanhus. Ohjelmistot kannattaa päivittää ja välillä erikseen tarkistaakin, onko päivityksiä tarjolla.
Sammuta modeemi silloin tällöin. Ei pelkästään virtakytkimestä, vaan oikein töpseli irti vaikka minuutiksi.
Verkon toimivuutta voi merkittävästi parantaa tarkoitukseen tehdyllä tekniikalla. Pöytäantenni tai ulkoantenni parantaa verkon kuuluvuutta.
Talon sisällä voi verkkoa vahvistaa Mesh-tekniikalla. Kysy tästä lisää alan liikkeestä, esimerkiksi Verkkokaupasta.
Kokousohjelmisto ja sen käyttö
Sammuta videokuva silloin kun sitä ei välttämättä tarvita. Yleensä kokouksissa riittää, että videokuva on päällä vain yhdellä henkilöllä kerrallaan. Huomaa, että kameran peittäminen tässä ei paljon auta (kamera kuvaa ja lähettää mustaa kuvaa), kamera tulee sammuttaa videoneuvotteluohjelmasta.
Jos videokuvalle on valittavissa erilaisia tarkkuuksia, käytä astetta huonompaa kuvanlaatua, jos yhteydessä on ongelmia.
Jos voit vaikuttaa käytettävän ohjelmistoon, huomioi, että maksullinen videoneuvotteluohjelma takaa yleensä paremmat yhteydet, kuin ilmaisohjelmat, joissa on rajoituksia.
Muut verkon käyttäjät
Jos menossa on tärkeä kokous, olisi muiden verkonkäyttäjien tarvittessa joustettava, jos kaista ei riitä. Pelaaja tai elokuvan katsoja ja samanaikainen kokouksen osallistuja voi tehdä molemmat kaikki käyttäjät tyytymättömiksi.
Jos yhteydessä on ongelmia, kysy naapureilta ja muilta käyttäjiltä, onko heillä samanlaisia kokemuksia.
Kysy asiantuntijoilta mielipidettä järjestelmästäsi ja keinoista, joilla yhteyksia voisi parantaa.
Tarkista, ettei verkossa ole kaistarosvoja. Kodinkoneet tai vaikka auto voivat olla yhteydessä samaan liittymään ja viedä osansa kaistasta.
Kaistarosvoja voi olla myös naapurissa. Tarkista, ettei ole jakanut liittymääsi satunnaisesti jonkun kanssa ja salasana jäänyt vaihtamatta.
Muut vaikuttavat asiat
Sään vaihtelulla voi olla jotain vaikutusta verkkoyhteyksiin. Ukonilman pahuudet näkyvät yleensä täydellisinä katkoksina. Ukonilmalla kannattaa ylipäätään välttää sähkölaitteuiden käyttämistä.
Joskus yhteysongelmat ovat satunnaisia ja jäävät selvittämättömiksi. Tällaista sattuu.