Pahalta suojautuminen

Yhdistystoiminta osin pysähtyi ja osin terästyi koronaviruksen myötä. Hieno kiitos niille vapaaehtoisille, jotka tässä tilanteessa tarjoavat apua eri tavoin pulaan joutuneille. Tärkeätä on toimia yhteistyössä vastuun kantavien viranomaisten kanssa. On hienoa, että viranomaiset ovat alusta alkaen suhtautuneet tiukasti myös henkilötietojen suojaamiseen, eikä sairastuneista tai kuolleista ole annettu yksityiskohtaisia tietoja, kuin joidenkin julkisuuden henkilöiden osalta, eikä heidänkään tietonsa ole levinneet vastuullisilta viranomaisilta.

Seuraavassa asiaa siitä, miten koronatilanteen jälkeenkin on oltava huolellinen, mm. tässä tilanteessa suurta apua tarjonneen tietotekniikan kanssa.

Koronavirus sai maailman osin kyykähtämään. Erityisesti siellä, missä siihen ei osattu tai välitetty heti varautua. Huonoin vaihtoehto on uskoa, että ei se minuun tartu – syön valkosipulia ja olen varovainen.

Suurimmalle osalle virus ei ole tappava, mutta kuormittaa terveydenhuoltoa äärirajoille ja vaarantaa perustoimintoja. Leviämiseen riittää yksi ainoa huoleton henkilö. Leviämistä vähentää viruksien mahdollisuuksien rajoittaminen desinfioinnilla, oikeilla toimintatavoilla, kontaktien välttämisellä jne. Viruksen vaikutusta voi vähentää nopealla reagoinnilla; eristämällä altistunut, selvittämälllä muut altistuneet ja aloittamalla hoito.

Koronaviruksen rakennetta tutkitaan monella taholla, jotta sen leviämista voidaan rajoittaa ja siihen saataisiin vastalääke.

Tietokonevirus voi saada maailman myös kyykähtämään. Erityisesti, jos siihen ei ole osattu tai välitetty varautua. Huonoin vaihtoehto on uskoa, että ei se minun tietokoneeseen iske, koska en mene epäilyttäville sivuille tai avaa epäilyttäviä viestejä – kuin ihan joskus vaan vähän ja vahingossa.

Suurimmalle osalle virus ei ole tuhoava, kun sen leviämistapoihin osataan suhtautua oikein, mutta virus kuormittaa ict-tukea ja vaarantaa toimintoja. Leviämiseen riittää yksi ainoa huoleton henkilö. Leviämistä vähentää viruksien mahdollisuuksien rajoittaminen säännöllisellä skannauksella, oikeilla toimintatavoilla, epäluotettavien kontaktien välttämisellä jne. Viruksen vaikutusta voi vähentää nopealla reagoinnillla; irroittamalla saastunut tietokone heti verkosta, selvittämällä mitä tietovälineitä ja ohjelmia koneella on käytetty ja käynnistämällä puhdistaminen.

Tietokonevirusten rakennetta ja leviämistä tutkitaan monella taholla, jotta virusten leviämistä voidaan rajoittaa ja ne voidaan lisätä virustorjuntaohjelmiin.

Tietomurto voi saada maailman myös kyykähtämään. Erityisesti, jos siihen ei ole osattu tai välitetty varautua. Huonoin vaihtoehto on uskoa, että ei se tähän järjestelmään kohdistu – ei täällä ole mitään mielenkiintoista ja kaikki yhteyttä ottavat ovat luotettavia.

Suurimmalle osalle murron seuraukset eivät ole vakavia, kun siihen on osattu varautua oikein, mutta murto kuormittaa monia tahoja ja vaarantaa toimintoja. Murron voi mahdollistaa yksi ainoa huoleton henkilö. Tietomurron mahdollisuutta voi vähentää asianmukaisilla salasanoilla, oikeilla toimintatavoilla, tietojen kalastelun välttämisellä jne. Tietomurron vaikutusta voi vähentää nopealla reagoinnillla; sulkemalla murron kohteeksi joutunut palvelu, vaihtamalla salasanat ja käynnistämällä tietojärjestelmien suojaaminen.

Tietomurron tekotapaa ja tietojen leviämistä tutkitaan monella taholla, jotta sen toistuminen ja tietojen väärinkäyttöä voidaan estää.

Olkaa turvassa, huolehtikaa toisistanne!

Vastaa