Monille yhdistyksille, yrityksille ja yksityisille henkilöille on nykyään tärkeätä näkyä myös sosiaalisessa mediassa ja samanhenkiset haluavat muodostaa keskusteluryhmiä. Some on nykypäivää, vaikka asiaan liittyy sekä positiivista että negatiivistä. Osa haittojen torjuntaa on mennä mukaan someen, vaikka vain nimellisesti, jotta näkee mitä siellä tapahtuu. Miten yhdistys esiintyisi edukseen somessa, siis Facebookissa?
Yhdistyksille ja yrityksille Facebookissa näkymiseen on kaksi vaihtoehtoa; sivu ja ryhmä. Se kolmas on yksityisille henkilöille tarkoitettu Facebook-profiili, joka ei siis ole sallittu yhteisöille. Vaikka paljon yhdistyksiä on tahallaan tai tietämättään sellaisen perustaneet. Tarkastellaan ensin tätä profiilia.
Profiili
Esimerkki profiilista tässä.
Facebook on yhteisö, jossa ihmiset käyttävät oikeita henkilöllisyyksiään. Useamman kuin yhden henkilökohtaisen käyttäjätilin ylläpitäminen on Facebookin yhteisönormien vastaista. Henkilökohtainen profiili on ei-kaupalliseen käyttöön ja edustaa yksittäistä henkilöä.
Profiilia luotaessa annetaan mm. oma nimi ja syntymäaika. Valmiiseen profiiliin kutsutaan kavereita, jotka näin saavat näkyvyyden toistensa tietoihin. Kaveriksi ei yleensä tulisi hyväksyä yhdistystä tai muuta yhteisöä, joka on luotu someen henkilölle tarkoitetulla profiililla. Et voi tietää kuka todellisuudessa on profiilin takana, onko asialla ensinkään ko. yhdistys. Ei ole tarkoitus jakaa henkilökohtaista profiilia yhdistysten nähtäväksi.
Jos ajattelet, että profiilissasi ei ole mitään salattavaa, kaikki voi olla julkisesta nähtävissä (päivitykset, kuvat, kaverit jne) ei yhdistyskaverista ehkä ole sinulle haittaa. Olet kuitenkin osaltasi luomassa väärää kuvaa ja omat kaverisi saattavat herkemmin hyväksyä myös tämän hämäräperäisen toimijan kaverikseen. Jos haluat toimia täysin avoimesti, on parempi, että luot itsellesi profiilin sijaan sivun. Sivun voi tehdä myös henkilöille, ja paljon on tehtykin, erityisesti julkisuuden henkilöille. Itse asiassa julkisuuden henkilöiden on tärkeätä tehdä sivu, jotta ehtii ennen väärentäjiä. Henkilöllä voi olla myös molemmat; sekä yksityisempi profiili, että julkinen sivu.
EI SIIS YHDISTYKSELLE TAI YRITYKSELLE PROFIILIA! Ryhmän tai sivun luomiseen tarvitaan kuitenkin tämä henkilökohtainen profiili.
Ryhmä
Esimerkki julkisesta ryhmästä tässä.
Jos yhdistys haluaa viestiä lähinnä jäsentensä kesken, on Facebook-ryhmä oikea työkalu. Ryhmä voi olla salainen, suljettu tai julkinen. Koska ryhmistä ja niiden perustamisesta löytyy helposti lisää tietoa, ei tässä mennä Facebookin tekniikkaan ja ryhmien välisiin eroihin. Kannattaa huomata, että iso ryhmä rinnastetaan kanavana julkiseksi, vaikka se olisi salainen. Kaikenlainen kirjoittamisen siellä vastaa siis julkista kirjoittamista.
Sivu
Esimerkki sivusta tässä.
Jos olet epähuomiossa tai sääntöjä tietämättä luonut edellä kuvatun profiili, joka edustaa jotakin muuta tahoa kuin sinua itseäsi, voit muuntaa sen sivuksi.
Sivu soveltuu hyvin yhdistyksille ainoana some-kanavana tai ryhmän lisänä. Sivu on aina julkinen. Yksittäiset henkilöt voivat joko tykätä tai seurata sivua. Tykkääminen tuo sivun näkyviin henkilön omassa profiilissa, mutta ei annan sivulle mitään oikeuksia profiilin suuntaan. Seuraaminen tuottaa vain omaan uutisvirtaan tietoa, kun sivua päivitetään. Myös sivun luomisesta löytyy ohjeita, joita tulee noudattaa.
Jos näet, että jokin yhdistys tai yritys esiintyy Facebookissa profiililla tai henkilö esiintyy tekaistulla nimellä, voit ilmiantaa profiilin Facebookille.
Saat vapaasti jakaa linkkiä tähän sivuun, jos huomaat, että edellä kuvattu ei ole kaikille selvää. Näin vältetään harmia, jota syntyy esimerkiksi jos Facebook yllättäen poistaa profiilin.