Mistä asioista täytyy päättää?

Erään yhdistyksen uusi puheenjohtaja esitti kysymyksen, kuinka usein hallituksen tulisi kokoontua ja mistä kaikista asioista on pakko tehdä virallinen päätös? Hän tiesi, että taloudenhoitoon liittyy sellaisia asioita, ainakin tilien avaamiseen. Vastauksena kerättiin luettelo asioista, joista päätöksiä tarvitaan. Osa asioista on määrätty yhdistyslaissa ja osa kirjanpitolaissa, mutta paljon on määritelty yleensä myös yhdistyksen säännöissä.

Yleissääntönä voisi olla, että mieluummin päätetään kuin jätetään päätös tekemättä ja pöytäkirjaan merkitsemättä. Näin asia on selvä jälkeenpäinkin. Pienessä yhdistyksessä jokainen kuitti voi olla esillä hallituksen kokouksessa ja isommassa seurataan taloutta tilitarkkuudella. Liian vähäistä talouden seuranta on, jos hallitus näkee tilanteen vain tilinpäätöstä valmisteltaessa.

Pöytäkirja päätöksineen on hyvä dokumentti vielä vuosienkin päästä, kun pohditaan yhdistyksen toiminnassa ansioituneiden palkitsemista, historiikin tekemistä tai jostain muusta syystä muistellaan menneitä.

Yhdistyksen kokouksista on säännöissä ja voi olla jotain ohjetta hallituksen kokouksistakin. Hallitus kokoontuu yleensä tarvittaessa, vähintään yhdistyksen kokouksia valmisteleviin kokouksiin. Käytännössä kokouksia on niin usein kuin asioiden hoitaminen edellyttää. Kokoukset voivat olla hyvinkin lyhyitä ja myös teknisin apuvälinein toteutettuja.

Tämä sivusto antaa paljon ja koko ajan kasvavan määrän ohjeita ja vinkkejä uusille ja kokeneillekin yhdistystoimijoille.

Vastaa