Käteiskassa ja käteismyynnit

Sivustolle tuli kysymys käteiskassan käsittelystä ja yleensä käteismyyntien toteuttamisesta. Kysyjälle annetun vastauksen perusteella laadittiin sivu, joka lyhyesti kertoo Asialistan aktiivien näkemyksen asiasta.

Vastaus koskee yleishyödyllistä ja pienimuotoista toimintaa. Laajentuessaan myyntiin saattaa tulla sovellettavaksi arvonlisävero ja tuloksen verotettavuus. Lisäksi elintarvikkeiden, alkoholin ja monien muiden asioiden myyntiä koskevat omat määräyksensä.

Yleisesti voi sanoa, että ongelmien syntymisen todennäköisyyttä pienentää huomattavasti, jos asioita ennakoi ja pysähtyy hetkeksi miettimään ennen toteutusta. Kaikkeen, mihin liittyy raha tai rahan arvoinen tuote, on suhtauduttava oikein. Vahingossa tai tuottamuksella syntyvät ongelmat ovat ikäviä selvitellä jälkikäteen. Syyttömät saattavat leimaantua ja asiat suotta laajeta.

Monet yhdistykset pyörittävät tyylikkäästi varainhankintaa vuodesta toiseen. Kokemus kertyy vain toimimalla ja oppimalla. Ongelmia ei tule liikaa surra etukäteen ja pienimuotoisesti aloittamalla oppi laajenee toiminnan mukana. Asiantuntijoilta kannattaa kysyä, jos jokin asia vähänkin mietityttää. Viranomaisilla on velvollisuus opastaa alansa asioissa, joten kysyä voi verottajalta, poliisilta, terveystarkastajalta, kirjanpitäjältä tai kenelle vaan asia kuuluukin.

Esimerkkinä erään yhdistyksen uusi tilintarkastaja näki kirjanpidossa tilin Käteiskassa, johon oli merkitty 21,50 euroa. Tilintarkastaja kysyi kassaa nähtäväksi. Yhdistyksen taloudenhoitajan mukaan kassa oli puheenjohtajalla korttien myynnin tuloja ja puheenjohtajan mukaan taloudenhoitajalla postimerkkejä ja jotain pientä mahdollista kulua varten. Heidän mukaansa luku oli kulkenut kirjanpidossa jo useita vuosia, eikä kassaa ollut käytetty, mutta mitään kassaa sellaisenaan ei löytynyt. Asia ratkesi niin, että taloudenhoitaja hankki jostakin rahat ja talletti ne pankkitilille. Hallituksen päätöksellä käteiskassa-tilistä luovuttiin ja pienimuotoiset myynnit ohjeistettiin.

On hyvin tavallista, että yhdistysten kirjanpidossa on roikkuvia eriä, joiden käsittelyä ei kukaan ole osannut tai ehtinyt pohtia. Tällaisten hoitaminen vie käytännössä vain hetken ja selkiyttää asioita.

 

 

Vastaa