Tekoäly, josta yleisesti tunnetuimpana ChatGPT, on soveltuvissa asioissa helpottanut työtä varsin paljon. Tekoälyn kanssa pitää kuitenkin olla varovainen, sillä se osaa suoltaa myös täyttä soopaa varsin vakuuttavasti. Seuraavassa esimerkkinä ChatGpt:n kanssa yhdistystoimintaan liittyen käyty keskustelu, jossa tekoäly myös otti opikseen:
Tekoäly ei syventynyt kysymyksen asiaan, vaan katsoi kielioppia ja ilmaisutapaa. Seuraavaksi huomautettiin tekoälyä väärästä tiedosta.
Vieläkin tekoälyllä on väärä käsitys asiasta. Tuo virhellinen käsitys termistä työjärjestys on varsin yleinen ja näin muodostunut myös tekoälyn mielessä totuudeksi. Seuraavassa vielä opastetaan tekoälyä ja kerrotaan tarkemmin mistä tulkintaa voisi tarkistaa. Nykyisin termit ovat oikein myös tuon oppilaitoksen aineistossa.
Lopuksi tekoäly vielä kohteliaasti kiittelee. Tekoälyn tapaan antaa vastauksia näyttää jonkin verran vaikuttavan tapa, jolla kysymyksiä esitetään. Töksähtävä kyselytyyli ei kuitenkaan näytä ChatGPT:tä haittaavan. Tekoälyllä on pitkä pinna ja lehmän hermot keskustella asiasta kuin asiasta ja jopa myöntää virheensä ja oppia.
Yhteenvetona kuitenkin voisi todeta, että tekoälyn totuus määräytyy internetin ja muun sille syötetyn tiedon pohjalta, eikä läheskään aika ole faktaa varsinkaan yksityiskohtien osalta. Tosin, jos vastaus on puuta heinää, kannattaa katsoa, miten asiaa tuli kysyneeksi. Tekoäly ottaa kysymyksen kirjaimellisesti ja joskus tulkitsee sen eri tavalla kuin kysyjä on tarkoittanut. Sanoilla voi olla monta merkitystä tai kysymyksessä voi olla kirjoitusvirhe, joka muuttaa asiaa. Hyvä renki, mutta huono isäntä on AI.