Asialistalle tuli kysymys liittyen kokouksen päätöksen muuttamiseen samassa kokouksessa. Kokouksessa voi käydä niin, että myöhemmin tehtävä päätös muuttaa aiemmin tehtävää päätöstä. Esimerkiksi ilmenee, että valittu henkilö on esteellinen kyseiseen tehtävään tai myöhemmin tehtävä päätös on ristiriidassa kokouksessa aiemmin tehdyn päätöksen kanssa.
Esimerkiksi Eläkeliiton mallisääntöjen mukaan syyskokouksessa päätetään ensin kohdassa 5. jäsenmaksu ja kohdassa 7. vahvistetaan talousarvio. Entä jos talousarvion yhteydessä huomataan, että suunniteltu jäsenmaksu on liian suuri tai pieni talousarvioon nähden, mutta puheenjohtajan nuija on jo kopahtanut?
Onneksi yhdistyksen ei tarvitse ns. hirttäytyä aiemmin tehtyyn päätökseen ja kokous voi perustellusta syystä muuttaa tekemiään päätöksiä. Tehty päätös voidaan kumota ja tehdä uusiksi kokonaan tai osittain. Pöytäkirjateknisesti pöytäkirjan tulee noudattaa kokouksen kulkua, joten muutoksesta tehdään kokonaan uusi kohta pöytäkirjaan.
Esimerkiksi:
Kohta 7.
Kokous päätti muuttaa kohdassa 5. päätettyä jäsenmaksua varsinaisten jäsenten osalta. Aiempi päätös 55 euroa muutettiin niin, että varsinaisten jäsenten jäsenmaksu on 60 euroa. Jäsenmaksun muutoksen jälkeen hallituksen esittelemä talousarvio vahvistettiin liitteessä 3. esitetyin muutoksin.
Jos kohdan 5. käsittelyn jälkeen kokouksen osallistujia on poistunut tai saapunut, ei sillä ole merkitystä päätöksenteon kannalta. Kokouksesta poistumiset ja saapumiset pyritään merkitsemään pöytäkirjaan, mutta joskus se on mahdotonta. Osallistujien tulisi ilmoittaa poistuminen ja saapuminen puheenjohtajalle.
Kokouksen asialista on kokouksessa käsiteltävien asioiden luettelo. Osallistujien tulee varautua olemaan kokouksessa läsnä siihen saakka, kun puheenjohtaja kopauttaa kokouksen päättyneeksi. Jos päättyneeksi julistamisen jälkeen joku poistuu kokouksesta, ei tarkasti ottaen kokousta voi uudelleen avata, vaan se on kutsuttava uudelleen. Epähuomiossa päätetty kokous voidaan avata uudelleen, jos se tehdään välittömästi.
Kokouksen voimasuhteiden muutokset
Pääsääntöisesti on niin, että kokoukseen osallistumattomat tai sieltä kesken poistuvat hyväksyvät läsnäolevien päätökset, mutta muotovirheiden ja vastaavien kohdalla heillä on oikeus valittaa. Toisaalta kokoukseen on yleensä mahdollista saapua myöhässä, ellei esimerkiksi vahvistettu työjärjestys muuta edellytä.
Jos kokouksesta poistuu useita osallistujia ja jäljelle jääneet huomaavat muodostavansa mieluisan asian taakse enemmistön, voivat he pyrkiä yksinkertaisella enemmistöllä muuttamaan kokouksen päätöksiä. Tässä tapauksessa puheenjohtajan olisi aiheellista pyytää neuvottelutauko ja selvittää, mihin tilanne voi johtaa ja miten asian suhteen tulisi yhdistyksen etu huomioiden toimia. Jos tilanne uhkaa demokratian toteutumista, kokous on ehkä syytä keskeyttää ja kutsua koolle uusi kokous.
Sama tilanne on kokouksessa, johon kesken kokouksen ilmoittautuu lisää päätösvaltaisia jäseniä. Kokouksen voimasuhteet voivat muuttua ja uusi enemmistö voi vaatia kokouksessa jo käsiteltyjä asioita uudelleen käsiteltäväksi.