Nimenkirjoittajat, mitä he kirjoittelevat?

Jokaisella yhdistyksellä on vähintään yksi nimenkirjoittaja, mutta kaikissa yhdistyksissä ei tiedetä, mitä ylipäätään ovat nimenkirjoittajan oikeudet ja tehtävät. Joskus nimenkirjoittajat yhdistetään esimerkiksi yhdistykselle tulevien laskujen hyväksymisoikeuteen tai lähtevän postin allekirjoituksiin. Näin voikin olla, jos nimenkirjoittamisoikeus on säännöissä tai hallituksen antamassa ohjeistuksessa asiaan liitetty.

Käytännössä nimenkirjoittajia tarvitaan melko harvoin. Nimenkirjoittaja allekirjoittaa yhdistystä sitovan sopimuksen tai muutoin toimii yhdistyksen puolesta yhdistyslaista ja säännöistä tulevilla oikeuksilla ja rajauksilla.

Nimenkirjoitusoikeudella lainsäätäjä on halunnut, että eri osapuolille on selvää, kuka voi sopia asioita niin, että tehty sopimus sitoo yhdistystä. Samalla on haluttu yksinkertaistaa sopimuksen tekemistä niin, että ei tarvita esimerkiksi kaikkien hallituksen jäsenten nimeä sopimukseen.

Nimenkirjoitusoikeus voi olla myös kertakäyttöinen. Hallituksen päätöksen ja ja sitä koskevan pöytäkirjan otteen perusteella voi yksittäinen henkilö käydä esimerkiksi avaamassa pankkitilin. Pankkikohtaisesti tilin avaamisessa on eroja, joten asia kannattaa varmistetaa etukäteen tilipankista.

Esitetyn kysymyksen perusteella nimenkirjoittajista lisättiin hallinnon yhteyteen oma sivu.