Syksyisin yhdistyksissä mietitään seuraavan vuoden talousarviota eli budjettia. Yleinen käytäntö on laatia budjetti nollatulokseen, koska lähtökohtaisesti yleishyödyllinen yhdistys ei saa tuottaa voittoa? Onko näin? Ei suinkaan! Päinvastoin, voitollisen tavoitteen tekeminen voi olla joskus hyvinkin tarpeellista. Mutta voittoa ei saa tehdä vuodesta toiseen ilman toimintaan liittyvää tavoitetta. Voiton tavoittelusta ei saa tulla toiminnan päätarkoitus ja yhdistyksen tulee muutenkin taloudessaan noudattaa yleishyödyllisiä yhdistyksiä koskevia lakeja ja määräyksiä. Määräysten lisäksi myös taloudenhoitoon liittyy yleisiä käytäntöjä ja hyviä tapoja.
Vakiintunut tapa on nollatulokseen päättyvän budjetin laatiminen, koska se korostaa toiminnan voittoa tavoittelematonta luonnetta. Kun vuosi ei koskaan toteudu täsmälleen suunnitellulla tavalla, ovat poikkeamat budjetista ja tuloksesta väistämättömiä. Pitemmällä aikavälillä plussat ja miinukset kompensoivat toisiaan. Tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä hallitus tekee ehdotuksen yli- tai alijäämän käsittelystä.
Ison yhdistyksen ja merkittävän rahastoinnin ja vastaavien yhteydessä suositus on käyttää asiantuntevan tilitoimiston palveluja. Pienimuotoisemmassa toiminnassa vapaan rahaston perustaminen onnistuu amatöörivoimin ja voi olla tarpeellinen talouden tapahtumien hallinnassa. Vielä pienimuotoisemmassa toiminnassa voi olla järkevää laatia budjetti nollatulokseen ja noudattaa tarkkaa taloutta, jolloin mahdollisesti muodostuva voitto kirjataan taseen tilille Edellisten tilikausien tulos tai taseen Rahasto-tilille. Tulosta kerätään sitten tarpeellinen määrä suunniteltuun tarkoitukseen ilman erityistä rahastointia. Päätökset tosiasiallisesta tarpeesta on kirjattava pöytäkirjoihin ja toimintasuunnitelmiin.
Enemmän budjetin ja voitollisen sellaisen tekemisestä tällä sivulla.